IZOPROPANOL U 3D ŠTAMPI

Da li znate kako dajemo svoj mali doprinos predivnim kreacijama koje nastaju kao rezultat umeća talentovanih ljudi u  3D tehnologiji? Mi ćemo se u ovom tekstu potruditi da sve vas, ma koliko prethodno znali o ovome, uputimo u pravilnu upotrebu organskog rastvarača (linkovati na sve organske rastvarače koje imamo) u SLA (Stereolytography) i DLP (Digital Light Processing) tehnologijama.

PROCES STVARANJA 3D TVOREVINE

Pretpostavljamo da neki od vas već znaju da ove tehnologije funkcionišu tako što umrežavaju (zgrušnjavaju) tečnu smolu (resin).

Kako?

Tako što  projektor baca  UV svetlo na monitor koji prikazuje crno-bele slike i smola se umreži samo tamo gde je bela slika, i to sloj po sloj do dobijanja treće dimenzije objekta.

Ako vam je, pak, teško da ovo zamislite, zamislite samo da odštampate na običnom, 2D štampaču, stotinak papira u različitim oblicima i lepite jedan na drugi da bi dobili oblik u trećoj dimenziji.

Kada se deo odštampa, sledi čišćenje mašine – i tu na scenu stupa izopropanol. Naši klijenti su nam se javili sa lepim povratnim informacijama o ovom organskom rastvaraču – kažu da je za ovaj proces ovo zapravo najbolji alkohol.

 

Izopropanol

Moramo paziti da alkohol bude VISOKE ČISTOĆE kako ne bi ostajale mrlje - zbog monitora koji emituje crno-bele slike. Sva pomoćna oprema se takođe mora MOMENTALNO očistiti alkoholom, inače će se pod uticajem sunca ili sijalice stvrdnuti. Dakle, što čistiji alkohol možete da nabavite, to bolje.

Šta vam može olakšati posao?

Ako ste srećnici i posedujete Wash and Cure Machine – mašine koje imaju zasebne posude od po 2, 3 litra gde se sipa izopropil alkohol, pa je posao je mnogo lakši: svi delovi koji se štampaju se samo umoče, a mašina kasnije cikloidno sama meša taj alkohol. Automatizacija je u ovom slučaju od velike pomoći, zar ne?

Wash and Cure Machine, izvor: Amazon

 

ŠTA MI MOŽEMO DA URADIMO ZA VAS?

Za sada smo tu da vam pomognemo da lako dođete do izopropanola – jednostavno se ulogujte na našu stranicu i naručite potrebne količine. Paket će vam stići po vrlo pristupačnoj ceni na željenu adresu.

Posebno smo ponosni na to što mislimo na male biznise i male privrednike - ako ste početnik u ovom poslu ili ako se ovim bavite honorarno, ili ako vam je ovo hobi za svoju dušu, radite iz ljubavi i još niste kupac velikih količina – znamo da vam je ponekad samo jedan litar dovoljan. 

Znamo da je danas veliki problem kupiti odgovarajuće količine bilo koje hemikalije, a mi smo se potrudilii da svoj biznis usmerimo upravo na prodaju malih količina. Tome nas je povela kako ideja o ekološki odgovornom poslovanju, tako i ideja o tome da i mali kupci treba da imaju svoju priliku za početak.

Nećete morati da nas tražite po skromnim magacinima predgrađa ako za to nemate vremena – e-prodavnica je svakome na tri klika mišem: izopropanol.

BENEFITI I OBLASTI PRIMENE 3D ŠTAMPE

  • Ova tehnologija je tek od skoro u široj primeni i naše tržište je takvo da se materijal, uređaji i dodatna oprema mogu naći u svega 2 do 3 firme. Firme kao što je Industria.rs omogućuju 3D štamparima da alkohol nabavljaju po nižoj ceni,  a za rezin i ostale stvari moraju još davati više novca nego inostrane kolege.

 

Mogućnosti  tehnologije 3D štampe u bilo kom obliku su neograničene:

  • Proizvodnja malih serija delova od plastike ili metala - u slučaju da imate 3D štampač za metal;
  • Izrada rezervnih delova u mnogim industirjama;
  • Mogućnost pravljenja jednog jedinog dela - što je ranije bilo neostvarivo i preskupo zbog potrebe kalupa za livenje  kao i minimalno otpadnog materijala prilikom proizvodnje;
  • Proteze za ljude sa invaliditetom;
  • I još mnogo toga - mogućnosti su stvarno neograničene. 

 

DEFINICIJA I OSOBINE IZOPROPANOLA

 

Druga imena pod kojima je poznat ovaj alkohol su: izopropil alkohol, 2-propanol, IPA.

Formula mu je C3H8O i u pitanju je bezbojna, zapaljiva materija jakog mirisa. Predstavlja strukturni izomer propanola. Brzo isparava i zato je netoksičan, što uveliko olakšava i pospešuje njegovu široku upotrebu.

Može se mešati u vodi, etru, etanolu, hloroformu. Ne može se mešati sa rastvorima soli i čak se može i odvojiti od vodnih rastvora tako što mu se doda so, kao, što je, na primer, natrijum hlorid. Na ovaj način se koncentrovani izopropil alkohol izdvaja u poseban sloj – u procesu koji se kolokvijalno naziva soljenje.

Rastvara etil celulozu, alkaloide, gume, prirodne smole, polivinil butiral.

Sa vodom formira azeotrop koji daje tačku ključanja od 80, 37 stepeni i sastav od 87, 7 mase (91% zapremine) izopropil alkohola. Smrzava se na -89 stepeni Celzijusa.

Ukus mu je gorak i nije bezbedan za piće.

 

MSDS I SPECIFIKACIJA PROIZVOĐAČA

 

Naš sajt se redovno ažurira relevantnim podacima o aktuelnom MSDS-u i specifikacijom proizvođača sa podacima o poreklu sirovine, kao i rezultatima ispitivanja proizvoda. Tabovi u kojima se opisuju proizvodi će vas voditi na adekvatan dokument – tamo gde su osobine se nalazi odgovarajuća specifikacija proizvođača, a tamo gde je reč o bezbednosti i skladištenju – MSDS. Onaj koji trenutno nabavljamo je izuzetno visoke čistoće – 99, 99 posto, a uveravamo vas da ćemo dati sve od sebe da tako i ostane.

Ne smete zaboraviti na obavezne mere zaštite: nitrilne rukavice i obavezna maska dok se boravi u prostoriji gde rade mašine. Predlažemo vam da pročitate mere zašite u našem dokumentu na sajtu u tabu bezbednost i skladištenje.

GENERALNA PRIMENA

I, da zaključimo u čast ovog moćnog rastvarača nabrajanjem glavnih područja njegove upotrebe:

  • kao omiljeno SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE elektronskih proizvoda – kablova, LCD ekrana, tastatura, glava trake, optike i sl.;
  • kao PREMAZ – u industriji premazivanja kao reagens za stvaranje polimera;
  • kao RAZREĐIVAČ – posebno kada su u pitanju smole, lakovi i boje. Zahvaljujući ovom svojstvu, kod impregnacije celuloznih podloga ili podloga od fiberglasa, pomaže bržem prodiranju polimera u podlogu;
  • u PROIZVODNJI LEKOVA– za stvaranje, prečišćavanje i analizu jedinjenja, za dekontaminaciju reaktora;
  • u procesima obrade ESENCIJALNIH ULJA, VOSKOVA, MASTI I AROMA;
  • u proizvodnji ANTIFRIZA;
  • kao generalno SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU – u poslednje vreme prednjači u odnosu na etanol kad je u pitanju ova upotreba.
  • u ZUBOTEHNIČKIM LABORATORIJAMA kao odlično sredstvo za dezinfekciju
  • U optičarskim radnjama – ZA ČIŠĆENJE NAOČARA.

Nadamo se da smo vam opisivanjem ovih postupaka bar donekle mogli da vam pomognemo i da vas uputimo ako razmišljate da se priključite ovoj delatnosti. Mi smo tu za sva vaša pitanja – slobodno nas pozovite ili nam pišite.