Limunska kiselina

limunska kiselina - slike pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
LK

Limunska kiselina

Cena od 460,00 din. 383,33 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Najviše se primenjuje u prehrambenoj industriji kao regulator kiselosti i konzervans.
  • Fantastična je u procesima čišćenja u prehrambenoj industriji - za alate i mašine.
  • Bela kristalna supstanca bez mirisa, kiselkastog ukusa, rastvorljiva u vodi. 

Limunska kiselina. specifikacija

Citric acid

 

Izgled:

kristalna bela materija bez mirisa

Drugi nazivi:

3-karboksi-3-hidroksipentanedionska kiselina

YUPAC naziv:

2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid

Hemijska formula:

C6H8O7

Molekulska masa:

192.124 g/mol (anhidrat)  210.14 g/mol (monohidrat)

Tačka topljenja:

153 °C (307 °F; 426 K)

Tačka ključanja:

175 °C (347 °F; 448 K)

Relativna gustina:

1.665 g/cm3

CAS broj:

77-92-9

  • U prehrambenoj industriji je najčešće korišćena kiselina. Primenjuje se kao sredstvo koje sprečava kvarenje namirnica, aditiv, tako što deluje kao antioksidant-sinergist. Koristi se u proizvodnji: pasterizovanog voća i povrća, smrznutog voća i povrća, voćnih sokova, voćnih sirupa, džemova, slatka, marmelade, pekmeza, mariniranog povrća i pečurki, bombonskim proizvodima, proizvodnji vina, proizvodnji životinjskih masti i proizvodnji ulja.
  • Koristi se u sredstvima za čišćenje: u industriji se koristi kao vrlo efikasno sredstvo za skidanje kamenca, ali i u uklanjanju sapuna, tvrdih voda, depozita kalcijuma, krečnjaka i rđe. Efikasna je i u ubijanju bakterija, virusa i plesni. Služi kao konzervans u mnogim rešenjima za čišćenje. U zelenoj industriji se koristi u proizvodnji sredstva za čišćenje točkova i radijatora, sredstva za čišćenje metala, sredstva za pranje sudova, sredstva za pranje posuđa, univerzalnih sredstava za čišćenje, sredstava za čišćenje kupatila, sredstva za čišćenje tepiha, sapuna za čišćenje, deterdženata za pranje veša, osveživača vazduha, sredstva za pranje prozora, sredstva za uklanjanje mrlja itd.
  • Upotrebljava se u proizvodima za ličnu negu : u izradi  krema, losiona, gelova za tuširanje, šampona, boja za kosu, antibakterijskim i bebi maramicama, teškim sapunima za ruke, olovkama za oči, dezodoransima,pilinzima i sl. Koristi se za dodavanje šumećeg kvaliteta (bombe za kupanje, npr.), za podešavanje pH vrednosti, a služi i kao alfa hidroksi kiselina (kreme protiv starenja, npr.).
  • U različitim farmaceutskim preparatima koristi se kao antioksidans i konzervans gde osigurava stabilnost aktivnih komponenti. Koristi se u proizvodnji penušavih tableta i vitaminskih napitaka. Pored toga, s obzirom na to da sprečava zgrušavanje krvi vezujući za sebe kalcijeve jone u krvi, koristi se i kao antikoagulans.
  • U medicini se koristi prilikom transfuzije krvi.
  • Soli limunske kiseline s različitim metalima (poput kalcijevog citrata ili magnezijevog citrata) koriste se kao biološki raspoloživi oblici minerala.

MSDS, Limunska kiselina

Supstanca limunske kiseline može biti zapaljiva na visokim temperaturama. Slabo je eksplozivna u prisustvu otvorenog plamena ili iskri.

U slučaju da dođe do kontakta sa limunskom kiselinom, treba postupiti na sledeći način:

Kontakt sa očima: Proverite i uklonite sva kontaktna sočiva, a onda i ispirati 15 minuta toplom ili hladnom vodom.

Kontakt sa kožom: Isperite sa dosta vode i namažite taj deo kremom. Kontaminiranu odeću i obući  što pre skinuti, a i oprati pre sledećeg nošenja. 

Problemi sa disanjem: Ukoliko je došlo do udisanja limunske kiseline, treba da izađete na svež vazduh. Ukoliko je osoba prestala da diše, treba joj dati veštačko disanje. Ukoliko ima poteškoća sa disanjem, treba joj dati kiseonik.

Ukoliko je došlo do gutanja limunske kiseline u većoj količini, odmah treba zvati lekara. Nikako nemojte pokušavati da izazovete povraćanje ukoliko to lekar nije strogo naredio. Olabavite tesne stvari poput narukvica, ogrlica, kravata i sl.

U svim ovim situacijama treba potražiti medicinsku pomoć ukoliko postoji potreba za tim.

H319: Izaziva iritaciju oka

Pri rukovanju limunskom kiselinom nisu potrebne posebne mere opreza. Treba oprati ruke pre početka i na kraju rada.

Ambalažu treba čuvati čvrsto zatvorenu i skladištiti je na suvom mestu. Preporučena temperatura skladištenja kreće se od 15 do 25 stepeni.

Lična zaštitna oprema bi trebalo da se sastoji iz:

- zaštitnih naočara sa bočnom zaštitom

- zaštitnih rukavica (treba proveriti njihovu otpornost na ovaj hemijski proizvod)

- odgovarajućih filtera za čestice - ovo je potrebno ako dođe do razvijanja prašine

Držati dalje od odvodnih cevi, površinskih i podzemnih voda.

 

 

 

 

Preporučeni proizvodi