Natrijum hidroksid - masna ili kaustična soda - Industria.rs

natrijum hidroksid - slike pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
NOH

Natrijum hidroksid

Cena od 350,00 din. 291,67 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Natrijm hidroksid = kaustična soda = masna soda = lužina;
  • Natrijum hidroksid u ljuspicama kod nas možete kupiti u kesicama od  0,5 kilograma, 1 kilogram, 3 i 5 kilograma;
  • Prodajemo natrijum hidroksid i fizičkim i pravnim licima po vrlo povoljnim cenama;

Primena natrijum hidroksida

Natrijum hidroksid, koji se drugačije naziva i kaustična soda ili lužina, ima vrlo mnogo raznovrsnih oblasti primene gde je zaista neprikosnoven. To svojstvo pre svega duguje činjenici da je u pitanju jaka baza.

Evo oblasti primena koje mi izdvajamo:

Natrijum hidroksid u procesu proizvodnje sapuna

Natrijum hidroksid se koristi u procesu koji nazivamo saponifikacija, gde natrijum hidroksid zapravo reaguje sa uljima i mastima i pravi sapun.

Mnogi naši klijenti su upravo vlasnici radionica u kojima prave prirodne sapune. 

Natrijum hidroksid kao sredstvo za (kaustično) pranje i čišćenje opreme 

U industriji je natrijum hidroksid poznat i kao sredstvo za pranje različite opreme, poput cisterni, posuda, različitih industrijskih mašina, površina koje se koriste u proizvodnji i sl. Ono što ga čini vrlo učinkovitim u ovoj obasti je to što se u natrijum hidroksidu se rastvaraju masti, ulja i naslage na bazi proteina.

Ukoliko imate problema sa tvrdokornim mrljama, koje ne možete ukloniti limunskom kiselinom, preporučujemo vam pastu od natrijum hidroksida i vode. Jako je važno da pratite uputstva o tome kako bezbedno koristiti proizvod - sve o tome imate u delu našeg stranice koji se bavi upravo bezbednošću i skladištenjem proizvoda. Može se koristiti čak i za uklanjanje boje sa drveta. 

Možete pogledati naš post na Instagramu o tome kako naši klijenti koriste natrijum hidroskid za održavanje higijena posuđa u prehrambenoj industriji. 

Kako da vam natrijum hidroksid posluži kao sredstvo za pranje betona i keramičkih pločica

Natrijum hidroksid se može koristiti za pranje različitih površina sa kamenim naslagama, ali vas moramo upozoriti na njegovu jačinu i na to da je potrebno poštovati mere zaštite preporučene za rukovanje ovim proizvodom. Potrebno je prvo rastvoriti natrijum hidroksid u vodi (preporuka je da rastvor bude jačine od 1 do maksimalno 10%), a onda ravnomerno naneti rastvor na površinu koju je potrebno očistiti. Koristite metlu, četku ili raspršivač dok to radite. 

S obzirom na jačinu ovog rastvora, jako je važno da ga ne držite predugo - ponekad je potrebno svega nekoliko minuta da deluje. Nakon toga je neophodno isprati površinu obilnom količinom vode. 

Natrijum hidroksid u regulisanju pH vrednosti

Zbog svoje jake alkalne prirode kaustična soda se često koristi u regulisanju pH vrednosti. Oblasti gde je to moguće su sledeće:

  1. Proizvodnja papira, a tu takođe služi i za uklanjanje lignina iz drveta.
  2. Sistemi vodovoda i tretman otpadnih voda: na ovaj način održava zahtevanu alkalnost vode, što je veoma važno za efikasnost ovakvog tretmana i što zapravo sprečava koroziju cevi.
  3. Razni hemijski procesi u hemijskim reakcijama.
  4. Prehrambena industrija.
  5. Tekstilna industrija: u konkretno procesima bojenja i obrade materijala.
  6. Petrohemijska industrija: u procesima proizvodnje nafte i naftnih derivata;

Natrijum hidroksid u Bajerovom procesu

Upravo natrijum hidroksid se koristi u Bajerovom procesu pri proizvodnji aluminijuma.

Natrijum hidroksid u testiranju korozivnosti materijala

Zajedno sa hlorovodoničnom kiselinom se koristi za testiranje korozivnosti materijala ili zaštitnog sloja na materijalima.

Natrijum hidroksid u industriji hrane: 

U industriji hrane natrijum hidroksid se koristi za pranje, hemijsko čišćenje voća i povrća, u proizvodnji bezalkoholnih pića, sladoleda, čokolade i kakaa, za šurenje živine i za omekšavanje maslina. Poznat je kao aditiv E 524.

U domaćinstvu natrijum hidroksid se koristi za pranje različitog posuđa od nerđajućeg čelika i staklenih posuda koje se koriste ze pečenje u rerni. Sredstva za čišćenje rerni su na bazi natrijum hidroksida.

Natrijum hidroksid u postupku prečišćavanja vode 

Tokom prečišćavanja vode natrijum hidroksid se koristi za povećanje pH vode. Ovakva voda je manje korizivna za vodovodne cevi i sadrži manju količinu olova, bakra i drugih metala koji mogu da budu prisutni u vodi za piće.

Natrijum hidroksid kao sredstvo za otpušavanje odvoda

Koristi se za otčepljivanje odvoda, rastvara masti, ali i razgrađuje vlasi kose koje se zadržavaju u cevima. Na Instagramu smo vam dali i konkretan primer i recept kako da otčepite zapušen odvod kod kuće sami - bez plaćanja skupih i sporih servisera. 

Specifikacija i osobine natrijum hidroksida

Natrijum hidroksid, specifikacija proizvođača

Izgled:

Natrijum hidroksid je bela kristalna supstanca koja brzo apsorbuje vlagu i ugljen dioksid iz vazduha.

Rastvorljivost:

Lako se rastvara u vodi, slabo se rastvara u etanolu i metanolu, a ne rastvara se u etru.

Sistemski naziv:

Natrijum oksidanid;

YUPAC naziv:

Natrijum hidroksid;

Drugi nazivi:

Kaustična soda, lužina, askarit, beli kaustik, natrijum hidrat;

Molekulska masa:

40,0 g/mol

Rastvorljivost u vodi:

418 g/L (0 °C), 1000 g/L (25 °C), 3370 g/L (100 °C)

Tačka topljenja:

 318 °C

Tačka ključanja:

1388 °C

CAS broj:

1310-73-2

EC broj:

215-185-5

 

Mere opreza prilikom upotrebe natrijum hidroksida

MSDS, Natrijum hidroksid

Koncentrovani natrijum hidroksid je veoma kaustična hemikalija, jak iritant i koroziv, razgrađuje proteine i lipide u tkivu. Može da izazove opekotine i trajna oštećenja tkiva sa kojima dođe u kontakt, kao i opekotine očiju koje mogu da dovedu do trajnog oštećenja oka, kao i do slepila. U tom slučaju je neophodan kontakt sa lekarom.

Zaštitna oprema pri rukovanju natrijum hidroksidom

Prilikom rukovanja natrijum hidroksidom potrebna je odgovarajuća zaštitna oprema: gumene rukavice, zaštitini mantil i zaštitne naočare.

Standardna prva pomoć u slučaju da natrijum hidroksid dođe u dodir sa kožom jeste da se ispira velikom količinom vode. Ispiranje vodom je potrebno ponavljati barem deset do petnaest minuta.

Rastvaranje natrijum hidroksida je jako egzoterman proces, pa toplota koja se tom prilikom odaje može da izazove opekotine.

Natrijum hidroksid je korizivan i za staklo, može da ošteti glazuru ili razdvoji spojeve od brušenog stakla. Korozivan je i za nekoliko metala, kao što je aluminijum.

Skladištenje natrijum hidroksida

Potrebno je pažljivo čuvati natrijum hidroksid i obezbediti odgovarajuće smernice za čuvanje i obučiti zaposlene.

Materijali koji su kompatibilni sa natrijum hidroksidom su polietilen, polivinil hlorid, nerđajući čelik i plastika ojačana staklenim vlaknima, tako da je najbolje skladištiti natrijum hidroskid u kontejnerima napravljenim od navedenih materijala. Štok rastvor natrijum hidroksida bi trebalo da se čuva u plastičnim kontejnerima. Staklene kontejnere ne upotrebljavati za čuvanje natrijm hidroksida. Volumetrijski rastvor natrijum hidroksida zaštititi od vazduha da bi se sprečilo stvaranje karbonata u rastvoru.

Temperatura na kojoj se čuva natrijum hidroksid bi trebalo da bude ispod 15 °C

   

Preporučeni proizvodi