Natrijum hipohlorit

Natrijum hipohlorit - etiketa o merama opreza prilikom upotrebe proizvoda i uputstvima za upotrebu;
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
NHH

Natrijum hipohlorit

Cena od 160,00 din. 133,33 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Bistar, blagožućkasti rastvor karakterističnog mirisa na hlor.
  • Upotreba natrijum hipohlorita je vezana za prečišćavanje vode, čišćenje površina, neutralisanje mirisa i sl.
  • Natrijum hipohlorit prodajemo u pakovanjima od 1 litar, 1x2 l, 1x4 l, 5 i 10 litara.

Natrijum hipohlorit specifikacija

 

Izgled: Natrijum-hipohlorit je bistar, blagožućkasti rastvor karakterističnog mirisa na hlor. Rastvorljiv u vodi.

Drugi nazivi: antiformin, izbeljivač

CAS broj: 7681-52-9 (bezvodni); 10022-70-5 (pentahidrat)

YUPAC naziv: Sodium hypochlorite

Hemijska formula: NaClO

Molekulska masa: 74, 44 g/mol

pH vrednost: 12, 95, konc. 11%, 13, 05, konc. 13%

Tačka topljenja: 18°C

Tačka ključanja: 101°C

Tačka mržnjenja: -23,3°C

Relativna gustina: 1,11 g/cm³

Generalno, upotreba natrijum hipohlorita je vezana za prečišćavanje vode, čišćenje površina, neutralisanje mirisa.

Natrijum hipohlorit se koristi u industriji boja i kreča, papira, sintetike, odvozu otpada, te hemijskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj, staklenoj industriji, odvozu otpada, poljoprivredi.

ČIŠĆENJE VODA I POVRŠINA

Kada je u pitanju čišćenje vode, rastvor natrijum hipohlorita se koristi u postupku hlorisanja vode - tzv. Žavelova voda. Hlorisanje vode se radi u bazenima, hotelima, školama, manjim vodovodnim sistemima, ali i u mlekarama, mesarama i sličnim proizvodnim delatnostima. Kada je reč o čišćenju površina, dolaze u obzir razne betonske ploče, krovovi i slično.

Kada je reč o prečišćavanju otpadnih voda, rastvori natrijum hipohlorita se koriste za prečišćavanje razređenih otpadnih voda cijanida - otpada od galvanizacije.

SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU

Koristimo ga kao sredstvo za dezinfekciju jer ima antimikrobno delovanje širokog spektra - upravo zato je vrlo široko rasprostranjen kada je u pitanju dezinfekcija zdravstvenih ustanova. Ukoliko se radi o prostoru ispunjenom telesnim tečnostima i sl., koristićemo ili jak rastvor hlora - 0,5 % ili ćemo dezinfikovati rastvorom varikine - obično u razmeri 1:9. Ukoliko nam treba slab rastvor hlora, koristićemo 0, 05% rastvor hipohlorita. 

PREHRAMBENA INDUSTRIJA

U prehrambenoj industriji se takođe koristi kao sredstvo za dezinfekciju zahvaljujući svojim jakim antimikrobnim dejstvima.

TEKSTILNA INDUSTRIJA

U tekstilnoj industriji ga koristimo u formi varikine - za izbeljivanje proizvoda, ali možemo reći da ima i sličnu svrhu i u domaćinstvu, kada je koristimo za skidanje fleka, buđi, dezinfekciju prostora, te uklanjanju mrlja na posuđu izazvanih taninima. 

INDUSTRIJA PAPIRA

U industriji papira se takođe koristi za izbeljivanje. 

STOMATOLOGIJA

U stomatologiji se natrijum hipohlorit koristi u lečenju bolesti kanala korena zuba zahvaljujući antibakterijskim svojstvima koje poseduje. 

MEDICINA

Što se upotrebe u medicini tiče, razblažene kupke za beljenje decenijama se koriste za lečenje umerenog do teškog ekcema kod ljudi, a u hirurgiji se koristi za ispiranje rana.

KUĆNA UPOTREBA

U domaćinstvu, kada je koristimo za skidanje fleka, buđi, dezinfekciju prostora, te uklanjanju mrlja na posuđu izazvanih taninima. 

DOZIRANJE

Za doziranje i pomoć pri doziranju, slobodno se obratite našem tehnologu. 

 

MSDS, Natrijum hipohlorit

Ako ste udahnuli natrijum hipohlorit, može doći do iritacije nosa, grla, respiratornih organa uopšte. Ukoliko je to potrajalo, može dođi do iritacije, edema pluća, depresije centralnog nervnog sistema i oštećenja funkcije pluća.

Ukoliko je natrijum hipohlorit došao u kontakt sa vašom kožom, može izazvati crvenilo, bol, sušenje ili pucanje kože, osetljivost. U zavisnosti od koncentracije i od toga koliko brzo vodom isperete kožu, može doći do opekotina, pa čak i do uništavanja tkiva.

Ako dođe do kontakta sa očima, može izazvati konjuktivitis, oštećenja rožnjače, pa i koroziju tkiva očiju.

Ako progutate natrijum hipohlorit, niz simptoma se moeže javiti: iritacija usta, grla, jednjaka i stomaka, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi, krvarenje.

H314: Izaziva teške opekotine kože i oštećenje oka.
H400: Veoma toksično po živi svet u vodi. 

Čuvati i skladištiti natrijum hipohlorit daleko od hrane, pića i hrane za životinje. Čuvati u suvom, hladnom i dobro provetrenom prostoru, odvojeno od nekompatibilnih materijala, daleko od izvora toplote. Ne izlagati ga suncu.

Maskimalno vreme skladištenja: 6 meseci.

Ambalaža u kojoj se čuva treba da bude originalna. Otvorene posude nakon upotrebe dobro zatvoriti i ostaviti uspravno radi sprečavanja isticanja/posipanja.

Zbog mogućnosti udisanja para i aerosola, pobrinuti se za lokalnu ventilaciju. Posebna opreznost je potrebna pri dodiru sa mineralnim kiselinama jer tada dolazi do oslobađanja gasovitog hlora koji je veoma toksičan. Vodenim sprejom bi trebalo sprečiti nastanak hlora. Svakako bi trebalo obezbediti tekuću vodu na radnom mestu.

 

Preporučeni proizvodi