Propilen glikol, tehnička specifikacija proizvođača
Šta je propilen glikol - specifikacija i osobine
Hemijska formula: |
CH3CH(OH)CH2OH; |
Izgled: |
Propilen glikol je viskozna bezbojna tečnost koja je skoro bez mirisa, ali blago slatkastog ukusa;
|
Sistemski naziv: |
/ |
YUPAC naziv: |
propan-1, 2-diol; |
Drugi nazivi: |
2-propandiol, propan-1,2-diol; |
Molekulska masa: |
76,10 g/mol |
Tačka topljenja: |
/ |
Tačka ključanja: |
104 °C |
Tačka mržnjenja: |
/ |
CAS broj: |
57-55-6 |
EC broj: |
200-338-0 |
Relativna gustina: |
na 20°C: 1,03 |
pH vrednost: |
/ |
Rastvorljivost: |
Rastvoriv je u vodi potpuno. |
Dobijanje propilen glikola:
Propilen glikol se dobija tako što se doda voda u propilen oksid. Propilen oksid je, pri tome, još jedan od derivata nafte.
UPOTREBA PROPILEN GLIKOLA
Upotreba propilen glikola u proizvodnji poliesterskih smola
45 % ukupne proizvodnje propilen glikola se usmerava na proizvodnju nezasićenih poliesterskih smola; Kako se i zašto proplien glikol koristi u proizvodnji poliesterskih smola? Tako što reaguje sa smešom nezasićenog andihrida maleinske kiseline i izoftalne kiseline dajući kopolimer. Ovaj, onda, delimično nezasićen polimer, podvrgava se daljem umrežavanju da bi se dobila termoaktivna plastika. U konkretno ovoj primeni, propilen glikol reaguje sa propilen oksidom dajući oligomere i polimere koji se koriste za proizvodnju polieuretena.
Propilen glikol kao antifriz
Ako se propilen glikol pomeša sa vodom, smanjuje se tačka mržnjenja. Propilen glikol je obavezni sastojak antifriza ako se rashladni uređaj koristi za skladištenje hrane - propilen glikol je bezopasan kad dođe u dodir sa hranom.
Upotreba propilen glikola u prehrambenoj industriji
Upotreba propilen glikola u prehrambenoj industriji je velika i propilen glikol je proglašen generalno bezbednim proizvodom u hrani, čak je i Uprava za hranu i lekove SAD-a proglasila propilen glikol bezbednim u prehrambenim proizvodima. Možemo naći proplien glikol u sladoledu, proizvodima na bazi kafe, tečnim zaslađivačima, mlečnim proizvodima, sodi, a evo i kako se sve koristi - pod brojem E1520:
Propilen glikol kao sredstvo protiv zgrušnjavanja
Sprečava da se komponente hrane lepe jedna za drugu i formiraju grudvice.
Propilen glikol kao antioksidans:
Omogućava da hrana duže traje jer sprečava da dođe u dodir sa kiseonikom;
Propilen glikol kao nosilac procesa:
Rastvara druge aditive u hrani - boje, ukuse, antioksidanse;
Propilen glikol kao modifikator skroba i glutena u testu
Propilen glikol ovo radi tako što modifikuje testo u celini;
Propilen glikol kao emulgator:
sprečava odvajanje ostataka hrane;
Propilen glikol kao sredstvo protiv isušivanja hrane
S obzirom na to da ima svojstva ovlaživača, nivo vlage je stabilan ako se propilen glikol doda u hranu;
Propilen glikol kao stabilizator i zgušnjivač:
zaslužan je za očuvanje kompaktnosti hrane, kao i za njeno zgušnjivanje pre obrade i nakon nje;
Propilen glikol kao teksturizator:
U ovom svojstvu može da promeni teksturu ili osećaj hrane;
Proizvodnja arhitektonskih boja na bazi vode
Dakle, kako se ove boje prave na bazi vode, propilen glikol se koristi kako bi se produžilo vreme sušenja - i to se postiže tako što propilen glikol sprečava sušenje površine zbog sporijeg isparavanja u poređenju sa vodom.
Propilen glikol u farmaceutskim proizvodima
Čest je sastojak kad su u pitanju vaporizatori - da bi se sadržina nekog farmaceutskog proizvoda ili proizvoda za ličnu negu raspršila i došla do vas, ponekad je potreban propilen glikol. Propilen glikol je fantastičan sastojak sredstava za dezinfekciju ruku zato što služi kao humektant i sprečava isušavanje kože.
Propilen glikol kao rastvarač
se koristi u mnogim farmaceutskim proizvodima, uključujući lokalne, injekcijske i oralne formulacije. Takođe, kada su farmaceutski lekovi nerastvorljivi u vodi, koristiće se propilen glikol kao rastvarač i nosilac. Upotreba propilen glikola kao rastvarača se vezuje i za proizvodnju: kapsula i veštačkih suza.
Propilen glikol u cigaretama
Propilen glikol ili biljni glicerin ili mešavina oba sastojka su glavni sastojci u elektronskim cigaretama. Oni su nosioci supstanci kao što su nikotin i arome u elektronskim cigaretama i raspšavanjem stvaraju utisak dima.
Mere zaštite tokom upotrebe propilen glikola
Mere zaštite u slučaju udisanja propilen glikola
Ako je neko udahnuo propilen glikol, treba ga izneti na svež vazduh i napustiti kontaminirano, zagađeno područje.
Mere zaštite ako propilen glikol dođe u dodir sa kožom
Ako je propilen glikol došao u dodir sa kožom, delove tela koji su došli u dodir sa hemikalijom isprati sa puno vode i sapuna.
Mere zaštite ukoliko propilen glikol dođe u dodir sa očima
Ako je propilen glikol došao u dodir sa očima, ispirati ih bar 15 minuta sa puno vode.
Propilen glikol se kolokvijalno naziva i zeleni antifriz, što svedoči o njegovoj (ne)štetnosti u odnosu na mono etilen-glikol.
Skladištenje propilen glikola
U toku skladištenja propilen glikola treba obezbediti dobro provetravanje i preduzeti mere protiv statičkog elektriciteta - zato što postoji mogućnost udisanja para i aerosola. Mesto gde se čuva propilen glikol treba da bude odvojeno od hrane i pića, kao i od hrane i pića za životinje.
Da ne bismo ugrožavali životnu sredinu, striktno je zabranjeno izlivanje propilen glikola u kanalizaciju, površinske vode ili tlo.