Soda bikarbona

soda bikarbona - slike pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
SB

Soda bikarbona

Cena od 100,00 din. 83,33 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Klasična soda bikarbona - natrijum bikarbonat;
  • Beli kristalni prah bez mirisa sa vrlo širokom upotrebom u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, industriji pesticida itd. 

 

 

Soda bikarbona, specifikacija

SodiumBicarbonate.svg

Soda bikarbona je ponekad može biti čvrsta kristalna materija, ponekad fini beli prah. Nema miris, a ukus joj je ponekad blago alkalni.

Hemijska formula: NaHCO3

YUPAC naziv: Natrijum vodonik karbonat

Drugi nazivi: bikarb, prašak za pecivo, bikarbonantna soda, natrijum bikarbonat, natrijum hidrogen karbonat

CAS broj: 144-55-8

Molekulska masa: 84,0066 g mol−1

Gustina: 2,20 g/cm3

Rastvorljivost: u vodi na određenim temperaturama, acetonu, metanolu;

Tačka topljenja: razlaže se na natrijum karbonat od 50°C

Soda bikarbona ima vrlo rasprostranjenu upotrebu u raznim industrijama, a posebno u tzv. kućnoj upotrebi. 

  • Odlična je u ZAŠTITI OD ŠTETOČINA(puževa, crvenog pauka, stenica, lisnih vaši) i bolesti (pepelnica, plamenjača, antraknoza i crna pegavost). S obzirom na to da  povećava pH vrednost lišća,  soda onemogućava klijanje gljivičnih spora.  
  • U TEHNOLOGIJI OBRADE HRANE čini neizostavan deo proizvodnje praška za pecivo, a koristi se i sama za narastanje peciva. Zahvaljujući svojoj alkalnosti, natrijum-bikarbonat smanjuje kiselost supstanci, a takođe može učiniti ukus nekih jela manje gorkim. 
  • U HEMIJSKOJ INDUSTRIJI natrijum bikarbonat puferuje, neutrališe, obezbeđuje izvor ugljen-dioksida. Na ovom principu imamo da aparati za gašenje požara koriste natrijum-bikarbonat za suzbijanje plamena - kako se u dodiru sa vatrom natrijum-bikarbonat raspada i oslobađa se ugljen-dioksid, ugljen-dioksid onda smanjuje dotok kiseonika jer ga neutrališe i tako smanjuje vatru.Natrijum-bikarbonat je vrlo važan činilac u postupku prečišćavanje dimnih gasova jer reaguje sa kisalim i sumpronim zagađivačima.
  • U INDUSTRIJSKIM PROCESIMA bušenja soda bikarbona se vezuje za jone kalcijuma dajući inertni talog kalcijuma koji se može ukloniti iz sistema.
  • U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI se koristi za proizvodnju paste za zube (fantastično neutrališe zadah, sprečava infekcije i reguliše pH vrednost u ustima). Kako upija vlagu, nezaobilazan je sastojak dezodoranasa na prirodnoj bazi, a vrlo je čest sastojak u farmaceutskoj proizvodnji raznih lekova.
  • Vrlo se često koristi u ISHRANI ŽIVOTINJA- posebno krava - kada soda smanjuje kiselost buraga i poboljšava varenje.
  • Sodu koristimo i za ODRŽAVANJE ODGOVARAJUĆE pH VREDNOSTI VODE- kada su u pitanju, na primer, bazeni, ali i kada je u pitanju proces prečišćavanja vode. U procesu prečišćavanja vode pomaže i kada treba otkloniti nepoželjne čestice iz vode.
  • Možemo da primetimo da je soda neizostavni pomagač u mnogim ,,uradi sam" proizvodima i procesima - ljudi je koriste kao SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE u kombinaciji sa sirćetom ili limunskom kiselinom. Takođe možemo da primetimo da je soda jako zastupljena u tzv. narodnoj medicini, ali je to prostor za profesionalce u drugim sektorima.

 

 

MSDS, soda bikarbona

Generalna preporuka: Ukoliko se osećate lođe nakon kontakta sa sodom bikarbonom, potražite pomoć lekara.

Kod udisanja: Povređenog izneti na svež vazduh jer prašina može da iritira sistem za disanje.

Kod dodira sa kožom: Delove tela koji su došli u dodir sa kožom isprati velikom količinom vode - prah može nadražiti kožu.

Kod dodira sa očima: Otvorene oči odah isprati velikom količinom vode. Prah i u ovom slučaju nadražuje oči.

U slučaju gutanja: Isprati usta vodom i popiti veliku količinu vode. Simptomi koji se mogu javiti su: oštećenja stomaka, mučnina, povraćanje i dijareja.

SKLADIŠTENJE

Sodu bikarbonu treba čuvati u suvom, hladnom i dobro provetrenom prostoru, odvojeno od nekompatibilnih materijala. Takođe je treba čuvati odvojeno od hrane i pića za životinje.

Skladištenje treba da se vrši u originalnoj ambalaži, a otvorene posude nakon upotrebe treba zatvoriti kako bi se sprečilo isticanje.

Preporučeni proizvodi