Soda bikarbona |razna pakovanja | povoljne cene | Industria.rs

soda bikarbona - slike pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
SB

Soda bikarbona

Cena od 140,00 din. 116,67 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Kod nas možete kupiti sodu u pakovanjima od 0,5 kilograma, 1 kilogram, 3 i 5 kilograma;
  • Natrijum bikarbonat;
  • Beli kristalni prah bez mirisa sa vrlo širokom upotrebom u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, industriji pesticida itd. 

Primena sode bikarbone

Soda bikarbona ima vrlo rasprostranjenu upotrebu u raznim industrijama, a posebno u tzv. kućnoj upotrebi. 

Soda bikarbona kao fungicid, insekticid i u zaštiti od štetočina: protiv miševa, puževa, crvenog pauka, stenice, smrdibuba, gljivica, bubašvaba i mrava 

Soda bikarbona je odlična kao fungicid (bolesti koje izazivaju gljivice) i u zaštiti od štetočina - puževa, crvenog pauka, stenica, lisnih vaši), kao insekticid, ali pomaže i kod drugih bolesti kao što su: pepelnica, plamenjača, antraknoza i crna pegavost.

Kao fungicid soda bikarbona funkcioniše tako što povećava pH vrednost lišća i time onemogućava klijanje gljivičnih spora - gljivice ne žele klijati u tom okruženju. Savetujemo obazrivost, ipak, zato što preterivanjem možete naškoditi biljci.

Recept za upotrebu sode bikarbone protiv gljivičnih oboljenja biljaka:

U 4 litra vode dodajte jednu ili dve kašike sode bikarbone. Dobro promešajte sastojke, sipajte ih u prskalicu i recept je spreman: Njime možete prskati nadzemne delove biljaka, a posebno one delove za koje je vidljivo da su zahvaćene gljivičnim oboljenjima. Ponavljanje postupka saverujemo nakon nedelju do dve nedelje dana, ali i posle kiše. 

Soda bikarbona kao sastojak u tehnologiji obrade hrane

Soda bikarbona čini neizostavan deo pekarske industrije, gde se koristi za narastanje peciva. Drugo, zahvaljujući svojoj alkalnosti, natrijum-bikarbonat smanjuje kiselost supstanci, a takođe može učiniti ukus nekih jela manje gorkim. 

U mesnoj industriji koristimo sodu bikarbonu kada želimo da omekšamo meso i razbijemo vezivno tkivo. 

Ako dodamo sodu bikarbonu prilikom pranja povrća, postoje članci koji govore o tome da će ga očistiti od pesticida, kao i da će mu produžiti svežinu.

Soda bikarbona ima značajnu ulogu u proizvodnji kvasca, sladoleda i gaziranih pića. 

Soda bikarbona u hemijskoj industriji

Natrijum bikarbonat puferuje, neutrališe, obezbeđuje izvor ugljen-dioksida. Na ovom principu imamo da aparati za gašenje požara koriste natrijum-bikarbonat za suzbijanje plamena - kako se u dodiru sa vatrom natrijum-bikarbonat raspada i oslobađa se ugljen-dioksid, ugljen-dioksid onda smanjuje dotok kiseonika jer ga neutrališe i tako smanjuje vatru. Natrijum bikarbonat je vrlo važan činilac u postupku prečišćavanje dimnih gasova jer reaguje sa kiselim i sumpronim zagađivačima.

Soda bikarbona u hemijskim industrijskim procesima bušenja

Ovde se soda bikarbona se vezuje za jone kalcijuma dajući inertni talog kalcijuma koji se može ukloniti iz sistema. Uraznim reakcijama ćemo koristiti sodu bikarbonu kako bismo dobili efekat neutralizacije kiselosti. 

Soda bikarbona u farmaceutskoj industriji

Soda se ovde koristi za proizvodnju paste za zube (fantastično neutrališe zadah, sprečava infekcije i reguliše pH vrednost u ustima). Kako upija vlagu, nezaobilazan je sastojak dezodoranasa, a vrlo je čest sastojak u farmaceutskoj proizvodnji raznih lekova.

Primetićemo značajno prisustvo sode bikarbone u proizvodnji lekova za neutralizaciju želudačne kiseline. 

Soda bikarbona kao sastojak deterdženata

Najčešće nalazimo sodu bikarbonu kao jedan od sastojaka pri pripremi domaćeg deterdženta, gde takođe služi za ublažabvanje kiselina u sredstvima za pranje. 

Soda bikarbona u ishrani životinja

Soda bikarbona se posebno koristi u ishrani krava - kada soda smanjuje kiselost buraga i poboljšava varenje.

Soda bikarbona kao sredstvo u održavanju odgoovarajuće pH vrednosti vode

Kada su u pitanju, na primer, bazeni, ali i kada je u pitanju proces prečišćavanja vode. U procesu prečišćavanja vode pomaže i kada treba otkloniti nepoželjne čestice iz vode.

Soda bikarbona kao sredstvo za čišćenje u ,,uradi sam" receptima

Možemo da primetimo da je soda neizostavni pomagač u mnogim ,,uradi sam" proizvodima i procesima - ljudi je koriste kao sredstvo za čišćenje, a ponekad su ti recepti u kombinaciji sa sirćetom (razblaženom sirćetnom kiselinom) ili limunskom kiselinom. Iz našeg ličnog iskustva, soda bikarbona je odlična za čišćenje rerne i za skidanje kamenca.

Takođe možemo da primetimo da je soda jako zastupljena u tzv. narodnoj medicini, ali je to prostor za profesionalce u drugim sektorima.

Za pretragu sode bikarbone farmaceutskog kvaliteta vam preporučujemo da se raspitate kod prodavaca u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. 

Recept za skidanje kamenca sodom bikarbonom

Potrebni sastojci: soda bikarbona i voda;

Dakle, prvo napravite pastu mešajući ova dva sastojka - neka bude one gustine koje vam je potrebno da možete da je nanesete u odgovarajućem obliku na mesto koje je potrebno čistiti. Kada je nanosite, pazite da je nanesete u ravnomernom sloju za što bolji efekat. Zatim ostavite da deluje bar 15 do 30 minuta.

Kad je pasta već dovoljno dugo delovala, uzmite krpu ili neku nežnu četku i lagano skinite sodu i isperite vodom. Možda ćete morati da ponovite postupak, ako se pokaže da je mrlja ipak upornija od vas i sode. 

 

 

Soda bikarbona, specifikacija

SodiumBicarbonate.svg

Hemijska formula:

NaHCO3

Izgled:

Soda bikarbona je ponekad može biti čvrsta kristalna materija, ponekad fini beli prah. Nema miris, a ukus joj je ponekad blago alkalni.

Sistemski naziv:

 

YUPAC naziv:

Natrijum vodonik karbonat

Drugi nazivi:

bikarb, prašak za pecivo, bikarbonantna soda, natrijum bikarbonat, natrijum hidrogen karbonat

Molekulska masa:

84,0066 g mol−1

Tačka topljenja:

razlaže se na natrijum karbonat od 50°C

Tačka ključanja:

/

Tačka mržnjenja:

/

CAS broj:

144-55-8

EC broj:

205-633-8

Relativna gustina:

2,20 g/cm3

pH vrednost:

/

Rastvorljivost:

Rastvorljiva u vodi na određenim temperaturama, acetonu, metanolu;

Dobijanje sode bikarbone:

1. uvođenjem ugljen-dioksida u vodeni rastvor natrijum karbonata.

2. Solvejevim postupkom (amonijačno-karbonatnim procesom) se natrijum hidrogen-karbonat dobija industrijski iz amonijaka, ugljen-dioksida i natrijum-hlorida. 

 

 

MSDS, soda bikarbona

Bezbednost i skladištenje sode bikarbone

Generalna preporuka: Ukoliko se osećate loše nakon kontakta sa sodom bikarbonom, potražite pomoć lekara.

Ako ste udahnuli sodu bikarbonu:

Povređenog izneti na svež vazduh jer prašina može da iritira sistem za disanje.

Ako ste dodirnuli sodu bikarbonu:

Delove tela koji su došli u dodir sa kožom isprati velikom količinom vode - prah može nadražiti kožu.

Ako vam je natrijum bikarbonat došao u kontakt sa očima:

Otvorene oči odah isprati velikom količinom vode. Prah i u ovom slučaju nadražuje oči.

Ako ste progutali natrijum hidrogen-karbonat:

Isprati usta vodom i popiti veliku količinu vode. Simptomi koji se mogu javiti su: oštećenja stomaka, mučnina, povraćanje i dijareja.

Skladištenje

Sodu bikarbonu treba čuvati u suvom, hladnom i dobro provetrenom prostoru, odvojeno od nekompatibilnih materijala. Takođe je treba čuvati odvojeno od hrane i pića za životinje.

Skladištenje treba da se vrši u originalnoj ambalaži, a otvorene posude nakon upotrebe treba zatvoriti kako bi se sprečilo isticanje.

Preporučeni proizvodi