Vodonik peroksid - hidrogen peroksid 35 i 50 % - Industria.rs

vodonik peroksid - slike različitih pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
VP

Vodonik peroksid

Cena od 450,00 din. 375,00 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Snažno oksidaciono sredstvo - kod nas možete kupiti vodonik peroksid u pakovanjima od 1 litar, 1x2 litra, 1x4 litra, 5 i 10 litara.
  • Koncentracije: 35 % i 50 %.
  • Kvaliteti: prehrambeni i tehnički.

 

 

Primena vodonik (hidrogen) peroksida

1. Primena vodonik peroksida tehničkog kvaliteta u rastvorima od 35% i 50%

Ovaj vodonik peroksid nazivamo još i standardni vodonik peroksid. U nastavku teksta čitajte o njegovim glavnim upotrebama.

Vodonik peroksid u tekstillnoj industriji

Vodonik peroksid se u tekstilnoj industriji koristi za beljenje i uklanjanje fleka. Kako to radi? Tako što zahvaljujući svojim oksidativnim svojstvima razbija pigmente koji nose boju.

U isto vreme služi i za dezinfekciju i sterilizaciju - uklanja mikroorganizme i nečistoće sa površina tkanina. Ovo svojstvo ga čini naročito privlačnim u industriji proizvodnje tekstila za medicinske ustanove. 

 Kako u dodiru sa vodom oslobađa kiseonik, biće mnogo neškodljiviji prema životnoj sredini nego natrijum hipohlorit (poznatiji kao varikina).

Vodonik peroksid u industriji celuloze i papira

U industriji celuloze i papira hidrogen peroksid se koristi za beljenje: nakon temeljnog čišćenja papira postupkom deinkrustacije, vodonik peroksid se aplicira na papir kako bi se uklonile mrlje od pigmenata i mastila. Njegova prednost i u ovom postupku je u tome što je, uz to što je efikasan, i ekološki prihvatljiv. U industriji papira i celuloze vodonik peroksid ima još jednu upotrebu: služi za regulaciju, tj, održavanje pH vrednosti koja je dalje važna za optimalne rezultate postupka beljenja. 

Vodonik peroksid u industriji dezinfekcije

U industriji dezinfekcije vodonik peroskid se koristi za tretman pijaće vode, dezinfekciju veša i dezinfekciju radnih površina. S obzirom na to da uništava bakterije, viruse, gljivice i druge mikroorganizme, odličan je za dezinfekciju površina kao što su kvake, radne površine, pultovi. Prilikom dezinfekcije veša, vodonik peroksid se koristi kao sredstvo za izbeljivanje.

Postupak dezinfekcije vode vodonik peroksidom

U ovom je procesu često uključen fosfor, kako bi se u vodi neutralizovao hlor. Najčešće je vodonik peroksid uključen u dezinfekciju manjih izvora vode, kao što su bunari i cisterne. Koristi se u količinama koje vam je tehnolog preporučio, a pomoći će vam da se rešite bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Nakon njegovog ravnomernog distribuiranja u vodi, važno je da se voda neko vreme ne koristi, dok vodonik peroksid ne postigne dejstvo koje je trebalo. 

Vodonik peroksid u dezinfekciji vinskih buradi

Sve je češće da nam se javljaju klijenti koji koriste hidrogen, tj. vodonik peroksid u rastvoru od 35% kad je reč o čišćenju spoljašnje strane buradi u kojima se skladišti vino. Važno je razblažiti i ovaj rastvor - u rasponu od 10 do 15 % aktivne materije, i jako je važno da nakon čišćenja buradi ovim rastvorom brzo isperete metalne delove vodom jer u suprotnom može doći do korozije.  

Vodonik peroksid u industriji otpadnih voda

Ovde se radi o tzv fenton procesu: ,,Fenton proces zasniva se na primeni Fentonovog reagensa, katalitičko-oksidativne smeše jona gvožđa i vodonik-peroksida. Oksidacioni potencijal vodonik-peroksida i jona gvožđa u prisustvu tartarske kiseline prvi put je uočio Henri
Fenton (Henry John Horstman Fenton), 1876. godine, po kome ova reakcija i nosi naziv. Fenton process predstavlja jedan od najefikasnijih naprednih procesa oksidacije i primenjuje se za
prečišćavanje vode sa visokim sadržajem složenih organskih materija, kao i drugih teško razgradivih jedinjenja.
Upotrebom Fentonovog reagensa, povećava se razgradivost složenih organskih jedinjenja u otpadnoj vodi, što rezultuje
njihovim prevođenjem u organska jedinjenja male molekulske mase, ili vodi potpunoj mineralizaciji, do formiranja
ugljen-dioksida i vode." (izvor: Ana Popović, Sonja Milićević, Vladan Milošević, Branislav Ivošević, Jelena Čarapić, Vladimir Jovanović, Dragan Povrenović, Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, Beograd, Srbija; Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Srbjia;

Vodonik peroksid u organskoj poljoprivredi

Vodonik peroksid se ne koristi kao klasično veštačko đubrivo, već se vodonik peroksid koristi da pospeši usvajanje hranljivih materija, kao i da neutrališe  dejstvo onih elemenata koji narušavaju rast biljke. Deluje tako što uništava patogene mikroorganizme i povećava količinu kiseonika u zemljištu. Količina rastvora koju ćete koristiti zavisi od tipa zemljišta koje tretirate i u vezi sa tim se treba posavetovati sa tehnologom. 

Takođe može biti od pomoći da se seme, pre setve, potopi u rastvor vodonik peroksida jer se na taj način takođe smanjuje broj bolesti koji se kasnije može javiti kod biljaka. 

Na kraju, ako napad štetočina usledi kad se biljka već razvila, moguće je napraviti idealan rastvor vodonik peroksida i vode, kojim ćete isprskati lišće biljaka ili ih jednostavno zaliti. 

Vodonik peroksid kao sredstvo za obogaćivanje voda kiseonikom

Kako bi se održao nivo kiseonika neophodan za održavanje života u rečnim vodotokovima i ribnjacima, može se koristiti vodonik peroksid u određenoj koncentraciji. To je moguće postići zahvaljujući reakciji vodonik peroksida i vode - u dodiru vodonik peroksida i vode dolazi do oslobađanja kiseonika. U takvoj, kiseonikom obogaćenoj vodi, živi svet vode ima mnogo veće šanse za preživaljavanje.  

Ne zaboravite da je ovaj, 35% vodonik peroksid JAČI 10 PUTA od onog koji možete kupiti u drogerijama i prodavnicama. Onaj koji se često nalazi po trgovinama je 3% vodonik peroksid.

2. Primena vodonik (hidrogen) peroksida prehrambenog kvaliteta

Po čemu se vodonik peroksid prehrembenog kvaliteta razlikuje od vodonik peroksida tehničkog kvaliteta

Prvo želimo da vam objasnimo po čemu je ovaj vodonik peroksid različit od onog koji je tehničkog kvaliteta: On NE SME da sadrži stabilizatore, poput: acetanilida, fenola, natrijum stanata i tetranatrijum pirofosfata. Ove stabilizatore ne biste smeli da progutate, iako generalno nikako ne savetujemo gutanje bilo kog oblika vodonik peroksida. Dakle, ova činjenica nam omogućava da definišemo ovaj vodonik peroksid kao slobodan od bilo kakvih toksičnih jedinjenja.

Kada je neki proizvod prehrambenog kvaliteta, trebalo bi da se kao takav smatra bezbednijim kad je u pitanju udisanje, apsorpcija preko kože, konzumacija, upotreba u skladištenju hrane, upotreba u medicini ili u kancelarijskom spremanju. Svakako, kad je reč o radu sa našim proizvodom koji je vama dostupan u visokoj koncentraciji, preporučujemo vam da se držite preporuka navedenih u delu Bezbednost i skladištenje.

Preporučene upotrebe:

Vodonik peroksid u ličnoj higijeni

Vodonik peroksid se koristi za  ispiranje usta, čišćenje četkice za zube i drugog higijesnkog pribora poput makazica, pinceta, češljeva, grickalica za nokte i slično. Vodite samo računa o tome da rastvor bude odgovarajuće koncentracije kako ne bi došlo do oštećenja proizvoda, a i da se oni zatim isperu vodom.

Vodonik peroksid u kuvanju

Vodonik peroksid se u kuhinji koristi za: antibakterisjko tretiranje povrća (pokazao se učinkovitim kao sredstvo za uklanjanje pesticida), za postupak čuvanja zelene salate, ali i u pripremi marinada za meso. Odličan je za čišćenje radnih površina i uklanjanje neprijatnih mirisa: lako uklanja miris hrane i bakterijske kontaminacije. I ove, naravno, treba biti oprezan sa koncentracijom. 

Vodonik peroksid u detljanom čišćenju kuće

Vodonik peroksid će vam pomoći: kod čišćenja daske za sečenje, za dezinfekciju radne površine, kod čišćenja sunđera i krpa i za čišćenje frižidera. 

Vodonik peroksid u medicini

Ovde se koristi za: dezinfekciju malih posekotina i ogrebotina, ispiranje grla, lečenje akni, lečenje gljivica, omekšavanje žuljeva i kurjih očiju, lečenje infekcija uha, ubijanje kožnih grinja; Ispiranjem usta se ubija veći broj bakterija koje su prisutne u ustima, ali i osvežava dah. Jako je važno upozorenje na upotrebu pravilne koncentracije vodonik peroksida - morate ga razblažiti vodom do niže koncentracije (3%) ako želite da ga koristite u ovom tretmanu.

Vodonik peroksid u stomatologiji

Hidrogen peroksid je glavni sastojak u postupku izbeljivanja zuba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikacija i tehničke osobine vodonik (hidrogen) peroksida

Specifikacija, vodonik peroksid tehničkog kvaliteta 50%

Specifikacija, vodonik peroksid tehničkog kvaliteta 35%

Specifikacija, vodonik peroksid prehrambenog kvaliteta 35%

 

Model molekula

Hemijska formula:

H2O2

Izgled:

Vodonik peroksid je plavičasto, a ponekad čak i bezbojno (kada je u toj meri razblažen) jedinjenje vodonika i kiseonika u tečnoj formi;

Sistemski naziv:

 

YUPAC naziv:

vodonik peroksid

Drugi nazivi:

hidrogen peroksid, dioksidan

Molekulska masa:

34.0147 g/mol

Tačka topljenja:

−043 °C (−45 °F; 230 K)

Tačka ključanja:

1.502 °C (2.736 °F; 1.775 K)

Tačka mržnjenja:

/

CAS broj:

7722-84-1

EC broj:

231-765-0

Relativna gustina:

1.463 g/cm3

pH vrednost:

/

Rastvorljivost:

Meša se sa vodom; Rastvoran u etru;

 

 

 

 

Bezbednost i skladištenje vodonik  peroksida (hidrogen peroksida)

MSDS, vodonik peroksid tehničkog kvaliteta

MSDS, vodonik peroksid prehrambenog kvaliteta

Potrudili smo se da za vas izvučemo informacije o opasnosti i merama prve pomoći ovde ukratko, a u gore postavljenim dokumentima možete da se obavestite o svim detaljima:

Mere zaštite kada se udahne hidrogen peroksid

Ako se udahne vodonik peroksid, povređenog valja izneti na svež vazduh i svakako treba da napusti zagađeno područje.

Mere zaštite kada hidrogen peroksid dođe u dodir sa kožom

Ako vodonik peroksid dođe u dodir sa kožom, to mesto treba isprati velikom količinom vode, a ako se pojavi veliki broj drugih simptoma, predlažemo vam da pozovete lekara.

Mere zaštite kada hidrogen peroksid dođe u dodir sa očima

Ako slučajno dođe u dodir sa očima, velikom količinom vode treba ispirati otvorene oči nekoliko minuta, a ne smete zaboraviti ni unutrašnji deo kapaka. Sve ovo se predlaže dok ne dođe medicinska pomoć - svakako je treba pozvati.

Mere zaštite ukoliko se hidrogen peroksid proguta

Ako se proguta, pre nego šo dođe medicinska pomoć koju ste pozvali, treba da ispirate usta sa puno vode, a da onda pijete vodu u malim gutljajima.

 

 

 

 

Preporučeni proizvodi