Glicerin

Glicerin
Dostupno odmah Lično preuzimanje
Šifra proizvoda
GL

Glicerin

Cena od 400,00 din. 333,33 din.
* U cenu je uračunat PDV
+ -
Glicerin je jednostavno poliolsko jedinjenje. Najveću primenu ima u kozmetici.

Glicerin, specifikacija

Glicerin ili glicerol je viskozna, netoksična i nezapaljiva tečnost bez boje i mirisa slatkastog ukusa. Spada u grupu alkohola.

C3H8O3 ili CH2OH-CHOH-CH2OH

IUPAC naziv: propan-1,2,3-triol

Drugi nazivi: glicerol, 1,2,3-trihidroksipropan

Molekulska masa: 92,09 g/mol

Gustina: 1,26 g/cm³

Tačka topljenja: 17.8 °C

Tačka ključanja: 290 °C

Rastvorljivost: Meša se sa vodom, acetonom, etanolom, etil etrom, a nerastvoran je u petrol etru, hloroformu, karbon disulfidu, karbon tetrahloridu i benzenu. Rastvor glicerola u vodi, propilen glikolu i etanolu je stabilan, ali rastvor može da kristališe ukoliko se čuva na temperaturi nižoj od 20 °C (kristali se tope na temperaturama višim od 20 °C).

Viskozitet: 1.412 Pa·s

CAS broj: 56-81-5

EC broj: E422

MDL broj: MFCD00004722

INDUSTRIJE

Glicerin se koristi u sledećim industrijama:

- U farmaceutskoj industriji: kao sastavni deo losiona za kožu, i to kao sredstvo za održavanje vlažnosti. Koristi se i za proizvodnju različitih preparata za tretiranje rana i opekotina, kao što su, na primer, hidrogel gaze za opekotine.Koristi se i u proizvodnji sirupa za kašalj, pastama za zube, sredstvima za ispiranje usta, losionima za brijanje, proizvodima za negu kose. GLicerinski sapun je već čuven jer se koristi za osetljivu kožu sklonu iritacijama jer sprečava isušivanje kože i održava vlažnost.

- U medicini: kako ima antimikrobne i antiviralne osobine, koristi se za tretiranje rana i opekotina.

- U hemijskoj industriji: u proizvodnji antifriza, iako u ovom polju prednjači etilen glikol. Minimalna temperatura mržnjenja je −38 °C, što odgovara 70 % rastvoru glicerina u vodi.

- U automobilskoji industriji - glicerin nije toksičan, i, i dalje je u širokoj upotrebi u automobilskoj industriji. Najviše se koristi za gume: za zaštitu od smrzavanja guma, proizvodnju gumenih i plastičnih delova, proizvodnju brava na motornim vozilima.

- U prehrambenoj industriji  označen je E brojem 422, i to:

       U proizvodnji guma za žvakanje kao zamena za šećer;

       U pekarskoj industriji;

       U  konditorskoj industriji, čokoladicama daje nežan i blag ukus;

       U proizvodnji gaziranih, bezalkohonih i raznih grickalica, daje slatkoću i mekoću;

       U proizvodnji testenina, gde smanjuje lepljivost.

KUĆNA UPOTREBA

U kućnoj upotrebi se često koristi za pripremu različitih preparata za negu lica i tela. Doprinosi glatkoći i olakšava razmazivanje preparata i pomaže održavanju vlažnosti. Pored toga, koristi se i kao sredstvo za čišćenje prašine, nameštaja od kože, protiv teških mrlja i kao sredstvo koje pojačava sjaj podova.

 

 

MSDS, glicerin

Glicerin je netoksična hemikalija i veoma velika oralna doza ili akutno izlaganje mogu da se tolerišu.

Ukoliko dođe u kontakt sa očima, potrebno je isprati oči velikom količinom vode. Ukoliko se simptomi zadrže, potražiti pomoć lekara.

Ukoliko dođe do udisanja, povređenog izneti na svež vazduh, a usta i nos isprati vodom.

Ukoliko dođe do kontakta sa kožom, kontaminiranu odeću i obuću skinuti. Delove koji su došli u dodir sa glicerinom, oprati sa puno sapuna i puno vode.

U slučaju gutanja, nikako nemojte izazivati povraćanje. Popijte veliku količinu tečnosti i potražite pomoć lekara.

Voditi računa o upotrebi lične zaštitne opreme i higijeni. Nemojte jesti, piti ili pušiti dok radite sa glicerinom.

SKLADIŠTENJE

Vreme skladištenja je neograničeno. Čuvati u zatvorenim orginalnim pakovanjima.

Preporučeni proizvodi