Vazelin - medicinski kvalitet - Industria.rs

vazelin - slike različitih pakovanja
Dostupno odmah Moguća isporuka
Šifra proizvoda
VZ

Vazelin

Cena od 420,00 din. 350,00 din.
Za veće količine kontaktirajte nas na :
063 431 800
info@industria.rs
* U cenu je uračunat PDV
+ -
  • Kod nas možete kupiti vazelin u pakovanjima od 0,5 kilograma, 1 kilogram, 3 i 5 kilograma;
  • Vazelin koji mi prodajemo je farmaceutskog kvaliteta - isti vazelin koji se prodaje u apotekama.
  • Najčešće se koristi u proizvodima za negu kože, a svoju primenu ima i u metalurgiji, elektronici i tekstilnoj industriji;  

 

VAZELIN, specifikacija proizvođača

Hemijska formula:

C15H15N

Šta je vazelin iliti definicja vazelina?

Vazelin je proizvod na bazi mineralnog ulja - naziv za polučvrste, prozirne, bele ili žute mešavine čvrstih parafinskih (alkanskih) i tečnih ugljovodonika sa 15 do 20 atoma ugljovodonika u molekulu. Dobija se preradom nafte

Izgled:

 

Vrste vazelina:

Rasprostranjene vrste vazelina su beli i žuti, a kod nas se u ponudi može naći BELI VAZELIN. Beli vazelin je finije prerade u odnosu na žuti, tj. prošao je veći broj procesa prečišćavanja.

Sistemski naziv:

 

YUPAC naziv:

Petrolatum;

Drugi nazivi:

Beli vazelin, meki parafin, petrolej gel;

Molekulska masa:

 

Tačka topljenja:

Između 40 i 70 °C.

Tačka ključanja:

Zapaljiv je samo kao tečnost, a i tada su zapaljiva njegova isparenja, a ne sama tečnost. 

Tačka mržnjenja:

 

CAS broj:

8009-03-8

EC broj:

 

Relativna gustina:

Nije relativna, ali je 0.79 - 0,86 na 20 °C.

pH vrednost:

 

Rastvorljivost:

Nerastvorljiv u vodi, a slabo rastvorljiv u alkoholu. Rastvorljiv je i u dihlormetanu, hloroformu, benzenu, dietil etru, ugljendisulfidu i terpentinu.

 

 

 

 

Za šta se koristi vazelin?

Pored vajt špirita i parafinskog ulja, još jedan proizvod koji vam želimo predstaviti iz oblasti petrohemije (prerade nafte) je vazelin.  

Ova mast je prvobitno, kad je nastala, promovisana kao mast za rane - zbog svojih isceliteljskih moći.

Kozmetika i medicina

Vazelin kao odličan lubrikant

U kozmetici se vazelin koristi i kao čist, i kao sastojak pojedinih krema. Prednosti vazelina su upravo u tome što je odličan lubrikant i odatle dolaze mnoge njegove primene. Mi nudimo vazelin koji možete koristiti kao sirovinu u pripremanju svojih proizvoda, ali vazelin kod nas možete kupiti i ako ga koristite kao direktan proizvod. Preparati u kojima možete naći vazelin su: kreme za lice, losioni za telo, kreme za ruke, kreme za pete, balzama za usne, ... 

Vazelin u nezi kože

Vazelin se smatra odličnim zato što ostavlja kožu nežnom i elastičnom, štiti je od vetra i pucanja. Idealan je za hladne vremenske uslove jer će zaista sačuvati - funkcioniše kao izolator. Kako ovo, suvo stanje, često pogađa kožu sa ekcemom, možemo reći da je vazelin dobar za kožu sklonu ekcemima. Kada koža ima manje opekotine, pukotine ili iritacije, vazelin će im, zahvaljujući svojim svojstvima, pomoći da se oporavi. Slična je upotreba vazelina ako ga koristimo i kod hemoroida ili kad koristimo vazelin dok pripremamo kožu za sunčanje. 

Vazelin u nezi pelenske regije kod beba                 

Odličan je u negovanju pelenske regije kod beba - zna se da njihova koža može baš trpeti usled osetljivosti na materijale od kojih se prave pelene. 

Nešto sasvim zanimljivo: Uloga vazelina u dužem trajanju parfema i prilikom farbanja                            

Od interesantnih upotreba bismo izdvojili da, ako nanesete vazelin iza ušiju, da stavite parfem, vazelin će vam pomoći da vam se miris zadrži nešto duže. Druga interesantna upotreba: može vam pomoći pri zaštiti kože prilikom farbanja - ako ga nanesete na kožu pre farbanja, neće vam ostaviti fleke. 

Vazelin za negu kose                            

Vazelin za negu kose je vrlo popularan i iskustva su vrlo pozitivna: pomaže kod bržeg rasta kose, štiti je od lomljenja, stilizuje kovrdže. Najbolji je u nezi suve kose - masnu kosu može dodatno zamastiti. 

Vazelin u srastanju kalusa                          

Vazelin pomaže prilikom srastanja kalusa i ovde se često preporučuje da vazelin pomešate sa lanolinom - vazelin i lanolin su odlična smesa za srastanje kalusa, a ponekad se preporučuje da pomešate vazelin i aspirin i da to nanesete na kalus direktno.

Vazelin u metalurgiji

S obzirom na to da štiti metalne elemente od rđanja, u širokoj je upotrebi kao podmazno sredstvo u raznim granama metalurgije. Kako vazelin spada u polutečna maziva, definitivno je njegovo često korišćenje kao mazivnog sredstva. Ove se masti generalno koriste kod sledećih delova: kotrljajni i klizni ležaji, sporohodni i otvoreni zupčasti prenosnici, lanci, užad, osovine;

Vazelin u proizvodnji:

Vazelin se koristi kao mazivo u prerađivačkoj industriji za smanjenje trenja između pokretnih delova mašina i opreme.

Koristi se za zaštitu metalnih površina od korozije i rđe. 

Vazelin u elektronici

U elektronici možemo da koristimo vazelin da bi se smanjilo trenje komponenti i da bi se smanjilo negativno dejstvo oštrih vremenskih uslova. Vazelin takođe pomaže da se gumeni ili plastični delovi ne lepe za kalupe. 

Koristi se kao dielektrična mast za sprečavanje prodora vlage i za zaštitu električnih kontakata od korozije.

Kad su u pitanju sitni mehanizmi u raznim industrijama (tekstilnoj, automobilskoj, telekomunikacionoj) - vazelin je odlično sredstvo za podmazivanje. 

Vazelin u tekstilnoj industriji

Kad je u pitanju nega kože, savršeno može zaštiti kožne jakne, kožnu obuću, pantalone i sl. Bajkeri su posebno zadovoljni kad vazelinom neguju svoja kožna odela, ali je, pored toga, jako preporučljiva i nega kožnog nameštaja vazelinom. Kako zaštititi (impregnirati) kožu vazelinom? Tako što pustite da se kožni komadi dobro osuše i da se onda premažu vatom natopljenom vazelinom. Ostatke vazelina treba, zatim, skinuti suvom krpom. 

 

Vazelin u automobilskoj industriji

Koristi se u kao mazivo za različite delove, kao što su šarke za vrata, brave i prozorske trake. Može se koristiti i za zaštitu gumenih i plastičnih delova od isušivanja i pucanja.

 

        

                               

MSDS, vazelin

Važno je da vazelin čuvate, ali i upotrebljavate, daleko od izvora paljenja. Gledajte da vazelin bude odvojen od namirnica, pića i stočne hrane.

Zabranjeno je bilo kakvo ispuštanje vazelina u životnu sredinu. 

Kad rukujete vazelinom, trebalo bi da ne jedete, ne pijete i ne pušite, a da nakon upotrebe ruke operete toplom vodom i sapunom.

Ukoliko se osećate loše nakon upotrebe vazelina, odmah potražite pomoć lekara.

Ako se vazelin udahne, izneti povređenu osobu na svež vazduh i napustiti konteminirano područje. Ukoliko se tegobe nastave, potražiti pomoć lekara.

Ako vazelin dođe u dodir sa kožom, delove tela koji su došli u dodir sa aparatom isprati sa puno vode i sapuna. Skinuti kontaminiranu odeću i obuću, a ako se stanje ne poboljšava, potražiti pomoć lekara.

Ako vazelin đođe u dodir sa očima, minimum 15 minuta ispirati toplom vodom područje ispod kapaka.

Ako progutate vazelin, nikako nemojte izazivati povraćanje, već dobro isperite usta vodom i popijte još 2-3 čaše vode i potražite medicinsku pomoć. 

Štetnost vazelina je danas vrlo rasprostranjena i donekle kontroverzna tema, ali se mi vodimo zvaničnim podacima koje možete naći u našem bezbednosnom listu. Dakle, po podacima iz našeg bezbednosnog lista rekli bismo da vazelin nije štetan.

 

Preporučeni proizvodi